NITRISTIC®
 
StartsidanFrågor & SvarMer om UVIKontakt
 
FRÅGA: Hur länge kan man spara överblivna remsor i en öppnad påse?
SVAR: Påsen är en engångsförpackning, tänkt för ett testtillfälle, med extra remsor så att man kan göra om testet om man tror att man fått ett felaktigt negativt resultat. Det är lätt att göra fel på olika sätt. T ex kan man ha ätit mycket C-vitamin innan testningen, som minskar nitrithalten (dock ej bakteriehalten). Man kan ha glömt att vänta minst 4 timmar sedan senaste urinering, mm. Det är alltså inte meningen att man ska spara överblivna remsor mer än någon dag. Vill man göra det ändå så måste man skydda dem från den fuktighet som finns i luften. Försegla förpackningen lufttätt. Remsans reagensdel blir missfärgad av fukt, men fungerar så länge den inte är missfärgad.
TIPS: I stället för att kasta de överblivna remsorna kan det vara bra att testa övriga familjemedlemmar. UVI kan vara symtomfritt.
FRÅGA: Kan nitrit-tester upptäcka alla urinvägsinfektioner?
SVAR: Nej, men de flesta. Nitrit-tester kan bara påvisa nitrit. De flesta bakterier reducerar naturligt förekommande nitrat till nitrit men inte alla, exempelvis Staph.saprophyticus, Enterokocker & Streptokocker.
FRÅGA: Varför kan det ibland vara svagt rosa prickar i kanten på reagensdelen?
SVAR: Det kan hända när något korn av reagenspulvret kommit emellan pappret och plasten vid förseglingen. Det påverkar inte testet, utan det är bara att använda som vanligt.
FRÅGA: Vad är de små kulorna i förpackningen?
SVAR: Det är torkmedel i form av ogiftiga kiselgelkulor.
FRÅGA: Är det farligt att ta på reagensytan?
SVAR: Nej det är helt ofarligt, men undvik att fukta ner reagensdelen innan testning.
FRÅGA: Varför förpackar ni inte en och en?
SVAR: Då hade en testremsa kostat lika mycket som 5 gör nu. Se även svar på första frågan.